Att hitta rätt staket

När man pratar om trädgård och hus är det många som glömmer bort en faktiskt ganska viktig detalj. Det handlar om det vi använder för att rama in våra hem, nämligen staket.

Mer än bara plankor

Och staket är bra mycket mer än bara plankor runt våra hus, och så har de varit länge. Förr i tiden satte man upp ett glest staket för att visa grannarna hur fin trädgård man hade och använde sig av stora plank som staket ifall man vill dölja sin ovårdade trädgård eller bakgård. Idag skärmar vi mest av med hjälp av staket och använde inte deras stil på samma sätt som förr. Det är dock någonting man ibland borde överväga, eftersom det verkligen kan lyfta ett hus och en trädgård om man har ett snyggt och matchande staket.

625078-smalandsgardsgard-smaland-fence

Klassiska Madicken-staket

Tänk bara på filmer från Astrid Lindgren, exempelvis Madicken. Man ser det röda huset och den stora trädgården, och också ser man det där vita fina staketet med grinden, eller hur? Det är klassiskt och snyggt, och någonting som man inte går glömma när man inreder i trädgården. Våga leka med staket på ett nytt sätt så kommer du snart att märka hur ditt hem får ett helt annat liv!

Flera olika varianter av staket

I en artikel från Göteborgs posten har man här skrivit om just staket, och tagit fram flera olika varianter. Man jämför där allt från stängsel (också en typ av staket) till gärdesgård vilket är väldigt populärt runt 50-talshus. Det är helt klart en intressant artikel som gör att man verkligen får sig en funderare kring vad staket egentligen gör för hem och bostad. 

Titta på staket runt 04:11  i det här klippet och se vilken känsla det ger till det hem som Madicken är uppvuxen i.