Bostadslånet – ditt livs viktigaste affär

Att ta ett lån för att köpa sin bostad är för många den största och viktigaste affären de gör i hela sitt liv. Därför är det också viktigt att det blir en bra affär. Många banker säger dessvärre nej till egenföretagare, projektanställda och vikarier när dessa ansöker om bostadslån. Som tur är finns det dock undantag.

Att köpa en bostad innebär i princip alltid att man måste ta ett bostadslån. Bostäder är generellt dyra i Sverige, men å andra sidan får vi kvalitet för pengarna. Om du är vikarie, egenföretagare eller projektanställd – tre exempel på anställningstyper som blir allt vanligare i dagens Sverige – kan det vara svårt att få ett lånelöfte från en bank. Normen i bankernas värld är fortfarande en individ som har en tillsvidareanställning, oavsett hur vanligt detta är numera.

Par får nycklarna till ny bostad

Men bostaden är viktig på många sätt, inte minst för vår trygghet och vårt välbefinnande. Även egenföretagare blir kära och får barn, vilket förändrar levnadsförhållanden och gör att man kan behöva flytta till en större bostad, en bostad i ett annat område, eller kanske till en annan del av landet. Då är det viktigt att kunna få ett lånelöfte. Som tur är finns det företag som Bluestep, som lånar ut pengar även till de som inte har traditionella anställningar.

Förändringar på bolånemarknaden

Ingen som har funderat på att köpa en bostad under det senaste året kan ha missat amorteringskravet, som har införts för att minska hushållens skuldsättning. Än så länge går det att kringgå detta krav, genom att välja att låna från ett bostadskreditinstitut istället för från en bank. Privata affärer skriver om detta kryphål här, men det kommer att täppas till snart. Frågan är också vad som händer med ditt bolån om du tagit det utan att amortera, men om reglerna senare blir strängare. Bäst är trots allt att amortera på sitt lån, eftersom du då minskar dina skulder och betalar pengar till dig själv. I Finland, som ju på många sätt liknar Sverige, diskuterar man just nu åtgärder för att minska skuldsättningen.

Att amortera är dessutom mer fördelaktigt för den enskilda bankkunden än att betala högre räntekostnader. Nyligen höjde Länsförsäkringar, som ju också är en bank, räntan på vissa av sina bundna bolån med 0,1 procentenheter.