Ett grönskans rum

Hur skapar man egentligen sin drömträdgård? Ja det finns nog en hel del olika tycken och teorier när det gället just detta, vissa fokuserar på växter, andra på olika rum i trädgården och en del på att planera efter vyer och utsikter.

Park OsloI DN kan vi läsa om hur Prins Eugens trädgård på Waldemarsudde är värd sin vikt i guld med tanke på sitt läge och sin utsikt över Saltsjön och Ryssviken. I parken finns allt från orangeri till växthus och detta är då och då öppet för allmänheten att vandra omkring i och beundra. Det hela donerades av Prins Eugen när denna avled 1947 och har allt sedan dess bevarats och sköts som en levande kulturbild.

Någon som också skapade sin drömträdgård kan vi läsa om i HD, och det handlar om Cecilia som i samband med en omskolning till kroppsterapeut och hälsokonsult. Efter att ha läst en hel del om Edward Bach och hans indelning av läkande växter blev hon sugen på att just skapa en stor trädgård i hans anda och dela upp den i sju rum, vart och ett representerade av just en av de läkande växterna. Även små byggnader i de olika rummen finns och det är bara fantasin som sätter gränserna.

Ett hus i det gröna

Ja hur man nu vill göra, om man vill ha läkande växter i sin drömträdgård, eller mer siktar på kulturminne, eller varför inte vanlig hederlig trädgård med rosenbuskar, syrén och äppelträd i en salig blandning, det är inte fel någonstans det heller. Men det som kan göra en trädgård extra hemtrevlig och beboelig rent ut sagt är att sätta en attefallshus med loft i grönskans mitt, ett nyckelfärdigt hus som blir ett extra rum, ett gästboende eller kanske en ungdomslya där musiken kan få susa fritt under sommarkvällarna.