Få finaste gräsmattan

Inget är finare i trädgården än en vacker, tät och riktigt grön gräsmatta. Men många tycker att den tar lite tid och är knepig. Inte om man har de bästa tipsen!

657581-mow-the-lawn (1)

Enligt forskare på Sveriges lantbruksuniversitet är det bättre att ha en äng än en gräsmatta i offentliga grönområden. Ängen är nämligen både billigare och miljövänligare. 80 procent av alla grönytor som finns i Sveriges kommuner består av gräsmattor som kräver att man klipper dem regelbundet. En kommun som lägger hela 8,5 miljoner kronor på underhåll av gräsmattor är Uppsala kommun. Om Uppsala istället skulle haft äng i sina gröna stadsområden, skulle den bara behöva underhållas två gånger per säsong. Läs mer.

Lättskött gräsmatta

Även om ängar är väldigt fina, känns de dock inte riktigt som ett alternativ när det kommer privata tomter. Det ser nog lite väl välvuxet ut att ha en äng i ett villakvarter. Men att ha en gräsmatta behöver faktiskt inte vara jättedyrt och komplicerat. Lägger man rullgräs, så har man en fin och grön gräsmatta på bara någon timme. Rullgräs kan man bland annat hitta på nätet, hos http://www.jademattan.se/rullgras. Självklart kräver även rullgräs lite omsorg, men det handlar mest om att klippa gräsmattan. Hur ofta man ska klippa den beror lite på vädret men på vlt.se tipsar man om att det kan räcka med en gång i veckan om det är soligt och inte regnar så mycket.

Få finaste mattan

Förutom att man ska anpassa gräsmattans klippning efter väder, finns en del andra tips som man kan ta del av för att få en riktigt fin gräsmatta. Exempelvis kan man efter vintern försiktigt kratta den. Höstlöv och annat från fjolåret ska bort så att solen når ner till gräset och ger det växtkraft. Har man problem med mossa i gräsmattan kan man använda ett mossborttagningsmedel. Medlet vattnas ut över de områden som är svårast angripna. Vill man slippa mossa från allra början är det bra att stärka gräsmattan med gräsmattegödsel under hela säsongen. Ser gräsmattan gul ut beror det på att man klipper den för lågt. Man ska inte klippa mattan mer än en tredjedel av den totala höjden. (Källa)