Planera din trädgård noggrant

En trädgård kan vara alltifrån en liten enstaka rabatt till en väl uppstyrd labyrint med raka grusgångar och välformade träd och buskar. Det kan vara noga uttänkt eller bohemiskt vildvuxet. Men oavsett hur naturligt det kanske ser ut så ligger det alltid mycket planering och stor medvetenhet bakom en vildvuxen sommarängsträdgård. Om det ska se bra ut, och om man ska få fram rätt känsla, måste man helt enkelt planera varje steg och varenda liten blomma.

Möblera trädgården på rätt sätt

Att ha möbler i trädgården är väldigt viktigt för många. Trädgården ska ju inte bara vara en plats för växter och smådjur, utan även vi människor ska ju kunna sitta mitt i alltihop och fika, umgås, grilla och sola. Trädgårdsmöbler är en förutsättning för detta, och det är viktigt att ha både soffa, bänkar, bord och sittpuffar. Men det beror ju såklart också på hur mycket man får plats med. Om man har en liten trädgård kanske det bara får plats ett bord och två stolar, medan andra kan ha en hel soffgrupp och ett stort, tungt bord. Det viktigaste är att mäta, tänka realistiskt och att utgå från hur resten av trädgården skulle passa ihop med möblerna.

Att köpa trädgårdsmöbler på nätet är alltid smart, och man kan till exempel kolla på trädgårdsmöbler från märket brafab och hitta alla möjliga sorters snygga trädgårdsmöbler.

Strukturera upp planritningen

314207-front-yard-of-a-houseNär man börjar planera hur man vill ha sin trädgård är det viktigt att snabbt bestämma hur man ska kunna gå runt i trädgården. Att planera in gångar och stenlagda platser är alltså en del av grunden i planeringen. Enligt en artikel i Dagens Nyheter väljer allt fler att ta in proffs som kan hjälpa till och lägga stengångarna eller stenlagda uteplatser. Många väljer också betong eftersom det är smidigt och praktiskt, samtidigt som det får den rätta patinan som många vill ha.

Det har också blivit vanligt att man tar in professionell hjälp för att få de olika delarna av trädgården på plats rent arkitektmässigt. Helsingborgs Dagblad skriver i en intervju med en trädgårdsarkitekt att man då ska vara överens i familjen om hur man vill ha trädgården, så att arkitekten slipper vara den som medlar mellan de olika viljorna och åsikterna.

Rätt trädgårdsbelysning

Att ha snygg belysning i trädgården är något som många glömmer bort. Men faktum är att ljuset är bland det viktigaste när man planerar sin trädgård. I en artikel i Göteborgsposten finns det olika typer av belysning och lampor man kan ha:

  • Pollare – låg stolpe som man till exempel kan ha utefter gångar
  • Markstrålkastare – används för att ringa in delar av trädgården
  • Spotlights – kan sättas på olika höjder och riktas på olika saker, till exempel ett träd som man vill framhäva
  • Ljusslinga – kan viras runt saker och läggas i buskage eller träd