Pynta i trädgården året om

För ett otränat öga kanske det ser ut som att trädgården dör efter sommaren. Alla löv faller av, allt blir brunt och jorden blir hård som is. Men trädgårdsfantasten ger aldrig upp. Att det skulle behöva gå sex månader tills trädgården äntligen blev fin igen är inte ett alternativ. Det finns alla anledning att liva upp din trädgård och låt den glimma och lysa upp vinterhalvåret.
 

trädgård (3)När sommaren försvinner så sakteligen så kanske blommorna ger upp, men mycket av resten av trådgården fortsätter att leva. På hösten finns alla möjligheter att göra din trädgård till en riktig gul-röd drömplats. Se till att börja kratta löven i tid och plocka bort fallfrukten, så att gräset inte tar skada av det. Sedan går det att plantera en massa olika höstväxter som tillexempel prydnadskål, ljung och buskveronica. De tål frost och kan stå ute ända tills snön faller. Ett annat sätt att fixa höstmys i trådgården är att göra ett arrangemang av pumpor. Det passar såklart perfekt vid halloween, men även under resten av höstmånaderna. Sätt gärna ut ljuslyktor och gör arrangemanget ännu mer inbjudande med levande ljus som lyser upp. Att plantera växterna i fina krukor som exempelvis Skultuna mässing ger en höstlig och varm återspegling av de levande ljusen.

Vintern är inte heller en årstid att glömma bort trädgården. Allt handlar om att planera trädgården inför vinter, och gör man det på rätt sätt behöver man inte säga hejdå till växterna trots att snön faller. Ormbunkar, julrosor och perenner är exempel på växter som klarar vinterhalvåret utmärkt. Och om du inte får tag på tillräckligt många växter att dekorera trädgården med så blir det väldigt fint om du inreder trädgården speciellt för vintern med möbler och pynt. Ställ ut fåtöljer med varma fårskinn, fina sidobord att ställa varm glögg på, eller varför inte placera en liten eldstad i mitten av möblemanget. Häng upp fina ljuslyktor i träden, och se då till att ha lyktor som inte släpper in snön. Med lite ansträngning kan du få en glimmande, glittrande och stämningsfull trädgård, och kan bjuda dina vänner på vinterfest med glögg, julfika och hög mysfaktor.