Tillåtet att ha höns i trädgården

Den som vill ha en egen hönsgård i trädgården, får nu skaffa en om hen vill. Detta gäller i alla fall för göteborgarna eftersom man inte längre behöver ett tillstånd. Hönorna tar dock mycket tid att ta hand om, så man bör tänka både en och två gånger innan man skaffar dem.

802380-hona-och-tupp

Nu är det fritt fram för alla som vill som bor i Göteborgs kommun att ha höns i trädgården, skriver GP. Sedan ett tag tillbaka behöver man inte ha tillstånd för att ha höns, inte ens inom tätbebyggt område. Tidigare fanns en lokal föreskrift i Göteborg om att man behövde ha tillstånd för att ha höns inom ett område med detaljplan. Men dessa föreskrifter upphävdes alltså. En del av Göteborgs kranskommuner har också tagit bort föreskrifterna.

Fråga grannarna innan

Att man inte behöver ha tillstånd, gör inte att man är helt utan ansvar och Göteborgs miljöförvaltning kan alltid ingripa och ställa krav ifall det skulle uppstå problem. Det ska dock mycket till och vara mer än en tillfällig störning för att de ska ingripa. Det rekommenderas alltid att man i alla fall pratar med grannarna innan man skaffar hönsen och bor man i bostadsrätt bör man kolla föreningens stadgar.

Hönsen tar mycket tid

Något annat man bör tänka på innan man skaffar hönsen är att man verkligen har tid för att ha djur och att man funderar på vilken tid det faktiskt kan ta. Är man en som påtar i trädgården året om och tycker det är väldigt kul att vara ute och pyssla, blir hönsen förmodligen inte så mycket till besvär. Men är man borta mycket hemifrån och inte tycker det är så kul att pyssla och fixa, bör man tänka en gång extra.